torsdag 31 maj 2012

Festivalsommaren del 2

Med livet som student är det ibland svårt att få ro att sitta och skriva i denna blogg men nu ska jag göra ännu ett försök. Festivalsommaren är i princip redo att starta och om redan en månad kommer det som för många kristna musikälskare kommer bli sommarens höjdpunkt, Gullbrannafestivalen.
  Gullbrannafestivalen har sedan 1999 blivit en festival som i alla fall för min egen del varit en festival som växt fram lite i skuggan av Frizon. Medan Frizon på senare år nu rört sig allt mer emot åt att leta efter nya spännande akter som för de flesta är okända har ett av målen med Gullbrannafestivalen (GF) varit att erbjuda den bästa kristna musiken i år verkar bli den största festivalen någonsin i GFs historia.

GF har i år lyckats med något som Frizon endast nästan lyckades med, få hit Switchfoot för deras absolut första Sverige-spelning. Switchfoot är GFs stora dragplåster och har enligt deras egen facebook-sida bidragit till att fler biljetter till GF köpts än något år tidigare. Det talas till och med om att möjligheten att köpa biljett på plats, något de kunnat erbjuda alla tidigare festivaler, är något de kanske inte kan erbjuda dagen då Switchfoot ska spela.
  GF har även fler akter att erbjuda, här följer en kort genomgång av några inklusive Switchfoot:



Switchfoot(US): Switchfoot som band bildades 1996 i San Diego. Bandet hörs bland annat i flera låter i filmen "A walk to remember" som blev bandets stora genombrott och ledde till skivkontrakt hos Colombia, ett av de större skivbolagen i USA. Deras låtar har även hörts i fler sammanhang, Dare you to move sjöngs under en av finalerna i American Idol av Idolvinnaren David Cook. Nyligen gjorde även Taylor Swift ett framträdande tillsammans med Switchfoot där de tillsammans framförde låten. De spelade dessutom in en låt till soundtracket till Narnia: Prins Caspian som hörs under filmens undertexter. Nu är de aktuella med albumet Vice Verses som fått fantastiskt bra kritik och sålt riktigt bra.
  Jag skulle kunna fortsätta rabbla prestationer, men det skulle kännas överflödigt. Det vore en underdrift att säga att jag har stora förväntningar på denna konsert, men Switchfoot har efter 8 album inte lyckats göra mig besviken än och spelningen på Gullbranna lär troligen inte bli något undantag.


Leeland(US): Leeland kom som en frisk fläkt för den kristna musikscenen när de 2006 släppte sitt debutalbum "The sound of melodies". Frontfiguren Leeland Morning har samarbetat en hel del med Michael W Smith och komponerat några låtar tillsammans med denna gigant. Leeland, Mornings egna bandprojekt blandar ett sound som har influenser av Coldplay med ett numera "klassiskt" lovsångssound a la' Hillsong United och gjorde ett starkt positivt intryck på den svenska publiken i Gullbranna i fjol. Nu är de tillbaka för ännu en spelning, de har även sedan dess hunnit släppa ett nytt album, "The great awekening".


Stryper(US): Pudelrocken är inte död, det kommer det gamla 80-tals bandet hit för att bevisa. Stryper var riktigt stora på 80-talet och hade under sin storhetstid minst lika många okristna som kristna fans. Deras videor spelades flitigt på MTV och deras skivor sålde guld. Bandet har alltid varit öppna med sin tro och deras sångtexter återspeglar detta. Bandet splittrades i början av 90-talet med de återförenades 2003 och nu ska deras meliodiösa metal underhålla GFs publiken ännu gång (de var här för en spelning 2006) och troligen kommer vi tillsammans med Stryper skrika "TO HELL WITH THE DEVIL!" (deras stora hit, man skulle kunna säga att det är 80-talets motsvarighet till "Jesusfreak")

Gullbranna har helt klart ett starkt startfält inför årets festival, här är några fler exempel i korthet på fler band som dyker upp:
Gungor (US) Skönt lovsångsband med ett unikt sound.


Steph Macleod (UK) En 31-årig man med ett starkt vittnesbörd, levde som hemlös alkolist i Edinburgh, nu, fri från alkohol och en familjefar, åker han istället runt och sjunger om hur Jesus räddat honom från hans gamla liv. Akustisk musik med texter som är personliga och rena vittnesbörd.

Hansam (SWE) Svenskt kristet band som bjuder på gött soulpopigt partygung, kommer bli en grym spelning!

Indevotion (SWE) Punkrock med tydliga influenser från band som exempelvis Paramore. Bandet har precis släppt sin första EP som bjuder på ett väl-producerat sound och musik som är som gjord för att hoppa till.

och många många fler
GF varar mellan 5 - 8 juli och är helt klart sommarens höjdpunkt :) Vill du lyssna på musik ifrån artisterna ovan? Kolla in min specialkomponerade Spotify-lista: Peppa Gullbranna

Läs även mer på Gullbrannafestivalens hemsida: http://gullbrannafestivalen.com/

2 kommentarer:

  1. Woho! Kanske ska man se till att köpa ett festivalpass i god tid innan i år som omväxling, då? :P Kan ju i övrigt komma och gå som jag vill isf... :P

    SvaraRadera
  2. Kan vara en god idé, så är du i alla fall garanterad inträde på festivalområdet alla dagar :)

    SvaraRadera